KUINKA TAMMAN SIEMENNYS TAPAHTUU?

Kun tamma tuodaan oriasemallemme, ensimmäinen toimenpide on tamman tietojen kirjaaminen ylös. Omistaja täyttää paperin, jossa tärkeimpinä tietoina ovat tamman virallinen nimi ja rekisterinumero, valitun isäoriin nimi ja omistajan yhteystiedot.

Siemennystapahtumien sarja alkaa kiimakontrollilla. Eläinlääkäri tutkii ultralla tamman peräsuolen kautta kohdun ja munasarjat. Kiimakontrollissa etsitään kehittyviä follikkeleita eli munarakkuloita. Follikkeleiden lisäksi tammasta täytyy löytyä myös muita kiiman merkkejä, että tamma voidaan siementää. Jos tammasta ei ensimmäisessä kiimakontrollissa löydy riittävästi kiiman merkkejä, tamman kiiman kehittymistä aletaan seurata 2-3 päivän välein toistuvissa kiimakontrolleissa.

Kun eläinlääkäri arvioi tamman kiiman edistyneen riittävän pitkälle, tammalle varataan sperma ja se siemennetään. Siemennyksen jälkeisenä päivänä tammalle tehdään ovulaatiotarkastus. Jos edellisessä kiimakontrollissa seurattu follikkeli on ovuloitunut eli munasolu on irronnut, on siemennystapahtuma sen kiiman kohdalta ohi. Jos kontrollissa havaitaan, että follikkeli ei vielä ole ovuloitunut, varataan tammalle toinen siemennys. Yleensä yhden tai kahden siemennyskerran jälkeen follikkeli ovuloituu, jolloin tammalle varataan tiineystarkastusaika n. 14-19 vuorokauden päähän. Usein tammat tiinehtyvät ensimmäisellä yrittämällä, mutta mikäli toivottua alkiorakkulaa ei tiineystarkastuksessa tamman kohdusta löydy, aloitetaan kierros alusta arvioimalla kiiman kehittymistä.

Tammojen kiimojen seuranta ja tiineeksi saaminen ovat mielenkiintoista, mutta myös joskus hermoja raastavaa työtä. Erään eläinlääkärin sanat "tammojen kiimoissa kaikki epänormaali on normaalia" kuvastaa hyvin tammojen tiineeksisaamisen monimutkaisuutta: follikkelit kasvavat eri tammoilla ja jopa saman tamman eri kiimoissa erikokoisiksi ennen ovuloitumistaan, follikkelit näyttävät kasvavan, mutta eivät sitten ovuloidu lainkaan, kohdunsuu ei avaudukaan, kiimakierto "jumiutuu", kohtuun kehittyy tulehdus tai monia muita seikkoja, joiden takia niin omistajat kuin me oriaseman väkikin joudumme aika ajoin nielemään karvaita pettymyksiä ja yrittämään seuraavan kiiman aikana uudestaan. Mutta onneksi toisessa vaakakupissa ovat ne helposti tiinehtyvät tammat, jotka viettävät oriasemalla lyhimmän mahdollisen ajan: kiimakontrolli - siemennys - ovulaatiotarkastus, sitten kotiin ja parin viikon päästä tiineystarkastukseen, jossa näkyykin jo varsanalku.